DONERA

Bendettahs resa

[fusion_builder_container hundred_percent="no" equal_height_columns="no" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" background_position="center center" background_repeat="no-repeat" fade="no" background_parallax="none" enable_mobile="no" parallax_speed="0.3" video_aspect_ratio="16:9" video_loop="yes" video_mute="yes" overlay_opacity="0.5" border_style="solid" padding_top="20px" padding_bottom="20px"][fusion_builder_row][fusion_builder_column type="1_1" layout="1_1" spacing="" center_content="no" hover_type="none" link="" min_height="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" class="" id="" background_color="" background_image="" background_position="left top" background_repeat="no-repeat" border_size="0" border_color="" border_style="solid" border_position="all" padding="" dimension_margin="" animation_type="" animation_direction="left" animation_speed="0.3" animation_offset="" last="no"][fusion_imageframe image_id="11221" style_type="none" hover_type="none" align="none" lightbox="no" linktarget="_self" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" animation_direction="left" animation_speed="0.3"]https://fromonetoanother.se/wp-content/uploads/2017/01/bendettah13-1.jpg[/fusion_imageframe][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent="no" equal_height_columns="no" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" background_position="center center" background_repeat="no-repeat" fade="no" background_parallax="none" enable_mobile="no" parallax_speed="0.3" video_aspect_ratio="16:9" video_loop="yes" video_mute="yes" overlay_opacity="0.5" border_style="solid" padding_top="20px" padding_bottom="20px"][fusion_builder_row][fusion_builder_column type="1_1" layout="1_1" spacing="" center_content="no" hover_type="none" link="" min_height="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" class="" id="" background_color="" background_image="" background_position="left top" background_repeat="no-repeat" border_size="0" border_color="" border_style="solid" border_position="all" padding="" dimension_margin="" animation_type="" animation_direction="left" animation_speed="0.3" animation_offset="" last="no"][fusion_text]
Bendettahs största dröm var att bli lärare. Men hennes far, som hade tio barn med två fruar, hade inte råd att skicka henne till college.
Nu är hon ansvarig för Nikumbuke's kvinnocenter, där hon och hennes personal undervisar och stödjer mer än 600 kvinnor och flickor i allt från att läsa och skriva och mänskliga rättigheter till hälsa och hur man driver eget företag.
Bendettah Muthina Thomas är 44 år gammal och startade NGO Nikumbuke Project 2012 efter att ha varit en del av en liknande organisation i fyra år, men som drevs av en annan kvinna.
- "Nu har vi verksamhet i sex byar förutom LungaLunga", säger hon med stolthet i rösten.
En dag i veckan samlas kvinnorna i en av byarna för ett två timmars möte för att få utbildning i engelska läsning och skrivning och matematik. Klasserna avslutas med en diskussion om vikten av hälsa och hygien, men också om familjeplanering och hur man undviker HIV och malaria.
För många av kvinnorna, är dessa timmar veckans höjdpunkt. Det handlar inte bara om att lära sig, men den sociala delen i mötena är lika så viktig för att stötta varandra i en ofta utmanade vardag. För många kvinnor Bendettah är som en sten för att hålla fast vid när de behöver hjälp och råd.
När man hör Bendettah berätta sin historia är det lätt att förstå att hennes obegränsad styrka och hängivenhet att hjälpa andra har varit ett faktum under hela sitt liv. Hon kunde inte gå till lärarcollege, men under några år i tjugoårsåldern jobbade hon som lärar assistent i en grundskola. De flesta skolor tar in extralärare, som inte är pedagogiskt kvalificerade men är bra på att undervisa. Bendettah arbetade som assistentlärare i fem år, men var tvungen att ge upp, eftersom lönen var så låg att hon inte kunde försörja sin familj.
- "Jag tjänade mindre än 1500 kenyanska shilling per månad (cirka 1400 svenska kronor). Vi kunde inte leva på detta, så jag var tvungen att sluta även om jag älskade jobbet ", säger Bendettah.
Istället flyttade den unga familjen långt bort - till den avlägsna byn LungaLunga i sydöstra Kenya - där hon sålde begagnade kläder på marknaden i mer än tio år. Ryktet om hennes pedagogiska skicklighet spred sig snart i den nya stadsdel och föräldrar började att skicka sina barn till henne för handledning, särskilt i matematik - Bendettahs favoritämne.
Tack vare dessa privatlektioner, var Bendettah handplockad för att hantera ett nytt centrum för yrkesutbildning och vuxenutbildning för kvinnor. Det Nairobi baserade NGO Project Afrika öppnade ett centrum i LungaLunga 2008. Vid denna tidpunkt hade Bendettah redan varit involverade i olika sociala projekt inom och utanför kyrkan. En av dem var att administrera mikrolån för att hjälpa kvinnor att starta egna företag.
Bendettah byggde upp organisationen, men var beroende av andra beslut och finansiellt stöd. När hon fick reda på att centret i LungaLunga skulle stängas, bestämde hon sig för att öppna ett nytt centrum för kvinnor. Det var en tuff period, där hon var tvungen att förlita sig ekonomiskt på sin man för att stödja henne. Men med hjälp av tidigare volontärer från Sverige, och från ett amerikanskt universitet, kunde hon ansöka för att starta sin egen NGO, köpa mark och bygga ett nytt centrum med fokus på utbildning och hälsa, och även bygga nya bandas (småhus) för volontärer.
Idag har hon sex anställda: tre lärare, en sjuksköterska, en hushållerska och en nattvakt. Förutom att undervis vuxna kvinnor, driver hon en yrkesskola för unga flickor, ofta avhopp från skolan och/eller unga mödrar, vilket ger dem utbildning för att bli skräddare och sömmerskor. Nikumbuke ger också dator lektioner för både flickor och pojkar på en betalande basis.
Den stora intäkterna till centrumet kommer från att vara värd till utländska volontärer. Andra inkomstkällor för centret kommer från From One To Another och från University of Wisconsin. From One To Another stöder främst kvinnornas utbildningsverksamhet  och driver årliga flickor stipendieprogram. University of Wisconsin har sponsrat olika hälsoprojekt  under åren som en mobilklinik och motorcyklar för hälsan. De sponsrar även andra projekt som vattentankar  till alla byar och Moringa trädplantager  (extremt rika på vitaminer och mineraler).
Bendettah är gift och har tre barn, två flickor och en pojke. Hon träffade sin man medans hon fortfarande gick på gymnasiet, men kände att det var för tidigt att ingå äktenskap i den åldern. När Boniface letade upp henne några år senare blev de ett par och gifte den afrikanska sätt - med en stor fest där makens föräldrar gav Bendettahs familj tre getter.
- "Min familj ville verkligen det bästa för mig, men min pappa sa att det viktigaste för honom var att hans dotter var glad ", förklarar Bendettah.
Under 2010 gifte de sig en andra gång - i den katolska kyrkan i LungaLunga, där Bendettah är mycket engagerad. De ville ha en kyrklig vigsel för att visa att de är sanna kristna, men också för att de visste att de var bra för varandra.
Boniface har varit en stort stöd till Bendettah hela vägen, speciellt när hon startade Nikumbuke. Han har sin egen verksamhet i staden, och de bor i en förort till byn med sin yngsta dotter. Hennes äldre dotter och son, båda går på en high school internatskola, som de flesta studenter gör i Kenya.
Bredvid Bendettahs huset finns en större byggnad med 15 getter. Bendettah kallar getterna hennes livförsäkring.
- "Om jag inte har någon inkomst, och kan inte betala ut några löner. Måste jag sälja mina getter", förklarar hon med ett leende.
Bendettah är mycket älskad och uppskattad av många och i oktober 2013 fick hon en mycket prestigefylld internationell pris från Women's World Summit Foundation.
- "För prispengarna köpte jag stolar och plattor för centrumet och höll en stor fest för alla kvinnor!"
Bendettah älskar att arbeta med och för kvinnorna.
- "Jag är så stolt över dem och vad de åstadkommer ", säger hon.
Hennes dröm är att Nikumbuke Center skall äga hus och mötesplatser i alla de sju byar, istället för att betala hyra för skolhus, samt att hon kommer att hitta en stadig hållbar inkomst för centrumet så att hon inte skulle behöva oroa sig för framtiden.
Christina Lundin
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Prenumerera på nyhetsbrevet

From One to Another granskas av Svensk Insamlingskontroll, vilka bevakar att organisationer med 90-konto använder minst 75% av intäkterna till verksamhetens ändamål.

Swish: 123 900 58 36
Bankgiro: 900-5836
Plusgiro: 900583-6

Om From One to Another

From One to Another's vision är en värld av utbildade medborgare. Genom att stödja flickors utbildning bidrar vi till att hela samhällen utbildas och utvecklas. Vår arbetsmodell är att erbjuda stipendier och bidra till hållbara kvinnocenter runt flickorna ihop med deras mödrar och mottagande organisationer på plats.

From One to Another är en svensk, ideell organisation som arbetar med opinionsbildning och insamling via privatpersoner och företag. From One to Another verkar i enlighet med Svensk Insamlingskontrolls riktlinjer och krav.
©2012 - 2023 From One to Another. All Rights Reserved.  Website built by:
PK Solutions
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram