DONERA

Corona och livet i Kenya 

Kenya har hitintills drabbats lindrigt av Corona/Covid-19. Regeringen rapporterade 336 smittade och 14 avlidna (25/4). I Kwale County har ett (1)  fall av smitta konstaterats och i Lunga Lunga har man testat en misstänkt person och väntar nu på provsvar. Samtidigt har regeringen vidtagit kraftiga åtgärder med stängda gränser, skolor, kyrkor och universitet sedan ett par månader tillbaka. I Kenya fokuserar vi därför nu vårt arbete på utbildning och information för minskad smittspridning och på att ge stöd och motivation till våra stipendiater och deras mödrar som inte kan gå i skolan som vanligt.

Vi får inte samlas i grupper om fler än fem men via våra coacher håller vi kontakt med var och en av medlemmarna och deras döttrar för att ge råd och stöd. Många är oroliga och rädda, både för sig själva och sina familjer, berättar Bendettah Muthina.

Landets gymnasieelever förväntas plugga hemma och myndigheterna erbjuder online-utbildningar för eleverna. Men i de avlägsna byar på Kenyas landsbygd där vi är verksamma är distansutbildning via webben inte ett alternativ. Familjerna saknar datorer och få har smartphones. Och om de har de smartphones har väldigt få råd att betala för Internet.

Våra coacher möter stipendiaterna i små grupper, i deras hembyar, för följa upp hur det går med skolarbetet och stöttar så mycket de kan. Coacherna besöker även kvinnorna i deras hem för att dela ut munskydd, handtvålar och värktabletter, fortsätter Bendettah

I kristider gäller det att vara innovativ. Särskilt gäller det för människor som redan lever under knappa förhållanden. I flera byar som exempelvis Juakali har kvinnorna byggt en smart handtvätt för att inte behöva dela tvättvatten.

”Alla måste tvätta händerna regelbundet och varje medlem har fått en egen handtvål. I huvudcentret i Lunga syr vi munskydd och har hittills producerat över 1000 stycken”, berättar Ann Akoth

Kenyas gymnasieelever har inte har haft möjlighet att genomföra sina examinationer för att få sina förstaterminsbetyg. Utbildningsdepartementet har därför lovat att studenterna ska få läsa in både förlorade kurser och göra sina examensprov så snart skolorna öppnar igen. De skolavgifter som redan har betalats in ligger vilande. Men ännu finns ingen prognos för när skolorna beräknas öppna.

”Corona är en extra börda i en redan tuff verklighet. Vi följer dagligen nationella och lokala rapporter och vidtar de åtgärder som krävs. Stödet vi får från både USA och Sverige är ovärderligt”, avslutar Bendettah

Prenumerera på nyhetsbrevet

From One to Another granskas av Svensk Insamlingskontroll, vilka bevakar att organisationer med 90-konto använder minst 75% av intäkterna till verksamhetens ändamål.

Swish: 123 900 58 36
Bankgiro: 900-5836
Plusgiro: 900583-6

Om From One to Another

From One to Another's vision är en värld av utbildade medborgare. Genom att stödja flickors utbildning bidrar vi till att hela samhällen utbildas och utvecklas. Vår arbetsmodell är att erbjuda stipendier och bidra till hållbara kvinnocenter runt flickorna ihop med deras mödrar och mottagande organisationer på plats.

From One to Another är en svensk, ideell organisation som arbetar med opinionsbildning och insamling via privatpersoner och företag. From One to Another verkar i enlighet med Svensk Insamlingskontrolls riktlinjer och krav.
©2012 - 2023 From One to Another. All Rights Reserved.  Website built by:
PK Solutions
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram