DONERA

Flickor ska gå i skolan inte vara mammor. Del 2: En intervju med Phoebe

För några dagar sedan intervjuade Ann Akoth, en del av Kenya-teamet, kvinnan Phoebe. Hon är en av alla kvinnor anslutna till From One To Anothers kvinnogrupper. I intervjun delar Phoebe med sig av sina erfarenheter av att som flicka bli mamma och tvingas sluta skolan. Hon vill inte vara med på bild, men nedan kan ni ta del av hennes berättelse.

1. Varför hoppade du av skolan?

  • Jag hoppade av skolan då jag blev gravid när jag gick i form 2.

2. Hur kändes det att inte kunna fortsätta gå i skolan?

  • Att se mina jämngamla kompisar gå till skolan när jag var hemma var väldigt traumatiserande. Jag försökte ta mitt liv och abortera bort barnet, men lyckades inte.

3. Vad var anledningen till att du blev mamma?

  • Grupptryck och ignorans fick mig att bli gravid. Jag kände att jag ville veta om jag dög som flicka. Det var en klasskompis till mig som gjorde mig gravid.

4. Varför tror du att utbildning är viktigt för att inte bli mamma i tidig ålder?

  • Utbildning är väldigt viktigt! Jag har insett nu att det finns en tid för allting och jag önskar att jag kunde spola tillbaka tiden. "Madam Ann I could have gotten education to the highest level possible, I regret my action."

5. Hur pratar du om tidiga graviditeter med dina barn, om du gör det?

  • Jag pratar med mina barn om sex före äktenskap. Jag delar gärna mina erfarenheter med dem och berättar om hur jag önskar att de kan fokusera på utbildning.

6. Vad tror du behöver göras för att förebygga tonårsgraviditeter?

  • Jag tror på att ha individuella samtal med barn. Föräldrar ska inte ignorera sina barns unika beteenden eller avvikande ageranden. Föräldrar och lärare måste höja sina röster.

7. Vad är det bästa med utbildning enligt dig?

  • När du utbildar dig blir du fri och konkurrenskraftig. “You can rule the world!”

8. Vilket ansvar anser du att pojken/mannen som gjorde dig gravid har? Var finns han med i bilden? Hur var hans reaktion?

  • Pojken som gjorde mig gravid var lika ung som jag var. Han kunde inte göra mycket för mig utan bad mig bara om ursäkt. Han stannade kvar i skolan och fortsatte sina studier till och med universitetsnivå. Idag arbetar han som statstjänsteman. Vi träffades senare när han var gift och hade barn. Idag hjälper han i hemlighet till att betala för min dotters universitetsutbildning.

9. Hur var ditt liv efter att du hade hoppat av skolan?

  • Hemma var det jobbigt. Stigmatiseringen och utsattheten hemma var så stor att jag tillslut gifte mig med en grundskollärare som en andra fru, medan jag var gravid. Jag hade inget val. Jag behövde lämna mitt hem. Idag är jag mamma till fyra barn med samma lärare.

Tack!

Prenumerera på nyhetsbrevet

From One to Another granskas av Svensk Insamlingskontroll, vilka bevakar att organisationer med 90-konto använder minst 75% av intäkterna till verksamhetens ändamål.

Swish: 123 900 58 36
Bankgiro: 900-5836
Plusgiro: 900583-6

Om From One to Another

From One to Another's vision är en värld av utbildade medborgare. Genom att stödja flickors utbildning bidrar vi till att hela samhällen utbildas och utvecklas. Vår arbetsmodell är att erbjuda stipendier och bidra till hållbara kvinnocenter runt flickorna ihop med deras mödrar och mottagande organisationer på plats.

From One to Another är en svensk, ideell organisation som arbetar med opinionsbildning och insamling via privatpersoner och företag. From One to Another verkar i enlighet med Svensk Insamlingskontrolls riktlinjer och krav.
©2012 - 2023 From One to Another. All Rights Reserved.  Website built by:
PK Solutions
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram