DONERA

Jag vill bli läkare, inte bli bortgift Del 2: Berättelser från två mammor

Vad händer flickor utan utbildning? I en serie i tre delar får vi ta del av berättelser om risker och rädslor kring vad som händer med en flicka om hon inte får en utbildning. Vi kommer att få lyssna till röster från From One to Anothers team i Kenya, stipendiater och mammor.

I den andra delen får vi ta del av två mammors berättelser om hur deras liv påverkats av utebliven skolgång.

Intervju 1:

Namn: Agnes Kaindi Kimeu

Ålder: 77 år

Bor: I byn Kidomaya

 1. Varför gick du inte i skolan när du var barn?

Mina föräldrar dog när jag bara var ett spädbarn. Jag hade 5 syskon, men två dog. Jag är yngst och minns ingen av mina föräldrar. Jag lämnades med min äldsta syster och hon värderade aldrig utbildning. När jag var 18 år gammal gifte jag mig.

 • Vad var konsekvenserna av att du inte fick en utbildning?

Att jag gifte mig tidigt. Det höll inte och vi separerade efter att jag hade fött två barn, men där ett dog. Jag gifte om mig senare och fick ett till barn som dog. Vi separerade också tillslut eftersom han slog mig varje dag och inte var trogen.

 • Vad var dina framtidsdrömmar som barn?

Jag hade inga drömmar. Jag var föräldralös, utan drömmar och förhoppningar. 

 • Varför är det viktigt för dig att din dotter går i skolan?

Därför att det är bra. Utbildning är bra. Det kommer göra att hon kan få ett bra liv och fatta sina egna beslut, till skillnad från hur det var för mig.

 • Vad är du rädd för ska hända om din dotter inte får utbildning?

Jag är rädd att hon ska känna samma frustration som jag gick igenom. Att hon inte ska få möjlighet att utvecklas och att hennes barn kommer gå i hennes fotspår.

 • Vad drömmer du om idag?

Att bygga ett bra hus och att jobba som jordbrukare. Jag hoppas att jag kommer få ha en god hälsa och fortsätta jobba med jordbruket så länge jag kan.

Intervju 2:

Namn: Asha Abdalla

Ålder: 68 år

Bor: I byn Ngweneni

 1. Varför gick du inte i skolan när du var barn?

Jag växte upp i en familj med fem barn och ingen av oss förutom den sistfödda fick möjlighet att gå i skolan eftersom min far inte hade råd.

 • Vad var konsekvenserna av att du inte fick en utbildning?

Att jag gifte mig vid 17 års ålder. Det förstörde mitt liv och det smärtar mig än idag. Jag var beroende av andra människor för att överleva. Utan utbildning tänker din familj bara på att du ska gifta dig.

 • Vad var dina framtidsdrömmar som barn?

Att få en utbildning och bli läkare eller lärare.

 • Varför är det viktigt för dig att din dotter går i skolan?

Om hon går i skolan och utbildar sig och får ett arbete kommer hon att kunna försörja både mig och samhället.

 • Vad är du rädd för ska hända om din dotter inte får utbildning?

Eftersom jag inte fick en utbildning själv kan jag inte föreställa mig att min dotter inte får utbildning. Jag är rädd att historien kommer att upprepa sig och på grund av ekonomiska orsaker skulle det också att vara ett stort nederlag för mig.

 • Vad drömmer du om idag?

Att bli en framstående affärskvinna.

Har du inte läst Del 1 i vår serie “Vad händer flickor utan utbildning?” så hittar du den HÄR.

Prenumerera på nyhetsbrevet

From One to Another granskas av Svensk Insamlingskontroll, vilka bevakar att organisationer med 90-konto använder minst 75% av intäkterna till verksamhetens ändamål.

Swish: 123 900 58 36
Bankgiro: 900-5836
Plusgiro: 900583-6

Om From One to Another

From One to Another's vision är en värld av utbildade medborgare. Genom att stödja flickors utbildning bidrar vi till att hela samhällen utbildas och utvecklas. Vår arbetsmodell är att erbjuda stipendier och bidra till hållbara kvinnocenter runt flickorna ihop med deras mödrar och mottagande organisationer på plats.

From One to Another är en svensk, ideell organisation som arbetar med opinionsbildning och insamling via privatpersoner och företag. From One to Another verkar i enlighet med Svensk Insamlingskontrolls riktlinjer och krav.
©2012 - 2023 From One to Another. All Rights Reserved.  Website built by:
PK Solutions
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram