DONERA

Månadsuppdatering från Kenya - januari

Genom temat “empowerment” har arbetet i kvinnogrupperna under januari månad resulterat i livliga och engagerade diskussioner. För From One to Anothers stipendiater har skolåret förskjutits till följd av pandemin, vilket gör att flickorna precis påbörjat sin tredje termin i stället för en ny årskurs. Dessutom har ytterligare en FOTA-stipendiat och en kvinna, extra värda att lyftas, uppmärksammats av Kenya-teamet. I början av månaden ställde vi ett par frågor till Ann Akoth, som är en del av teamet på plats i Kenya. Här får ni ta del av svaren som Ann gett oss.

Vad har varit fokus i kvinnogrupperna under januari?

Januari månad började lugnt med lite jullovsledighet. I mitten av månaden påbörjades dock undervisningen i kvinnogrupperna igen med fokus på temat “empowerment”. Ann berättar att många av kvinnorna i grupperna saknar kunskap om deras rättigheter, deras potential och deras värde, varför hon tycker att det är viktigt att öka kvinnornas egenmakt. Att som kvinna ha tillgång till möjligheter inom utbildning, arbete, livsstil etc. menar Ann är avgörande för kvinnornas egenmakt och en stor del av vad From One to Another också fokuserar på i sitt arbete. Diskussionerna blev livliga och det var många som deltog i samtalen om ämnet. Frågor som dök upp i diskussionen var exempelvis: Om jag är familjens försörjare, vad ska då min man göra? Vad kommer min mans familj tro om mig när de ser att jag gör allt för familjen och min man inte gör något alls? Vad gör jag när min man är svartsjuk över att jag jobbar, eftersom han menar att andra män kan förföra mig då? Varför litar inte män på starka kvinnor och företagande kvinnor?

Sammantaget berättar Ann att de flesta kvinnor instämmer att de ska försöka bidra så mycket som möjligt till sin familjs välfärd och utveckling, trots de utmaningar de ställs inför. Ann menar att deras diskussioner blev en ögonöppnare för många av kvinnorna.

Hur ser skolsituationen ut just nu för From One to Anothers stipendiater?

För From One to Anothers stipendiater blev månaden inte som den brukar. I vanliga fall påbörjas en ny årskurs i Kenya i januari men på grund av pandemin har skolåret förskjutits. Skoleleverna påbörjade därför deras tredje och sista termin den fjärde januari. Ann berättar att skolornas verksamhet just nu bedrivs som vanligt, trots att nya fall av corona rapporteras varje dag. Under månaden har sistaårseleverna förberett sig för slutproven som strax äger rum. Ann säger att hon hoppas att de kommer göra bra ifrån sig och få resultat som kan ta de vidare till universitetet.

Finns det någon/några kvinnor som ni vill lyfta lite extra just denna månad?

Till månadens From One to Another stipendiat vill Kenya-teamet särskilt lyfta 20-åriga Naishoki Matayo. Naishoki bor i Maasai Land och läser form 4 på Magombani Secondary School. I framtiden drömmer hon om att bli veterinär och på så sätt kunna ta hand om, samt förebygga, dödsfall i flockar av kor, getter och får i sitt samhälle. Av Ann beskrivs Naishoki som blyg och fåordig, men samtidigt som mycket artig och smart!

Den kvinna som Kenya-teamet vill lyfta lite extra i januari är Damaris Nthenya. Damaris är en 39 årig affärskvinna och tillika fyrbarnsmamma från byn Mpakani. Inom ramen för sin affärsverksamhet syr hon kläder och arbetar som jordbrukare, samtidigt som hon säljer sin frukt och sina grönsaker liksom sina tyger på den lokala marknaden. Damaris gick med i Nikumbuke för att dels lära sig mer saker, då hon aldrig själv fick gå på gymnasiet, dels för att socialisera med andra kvinnor. Hon hade dessutom hört att Nikumbukes kvinnor skrev brev till personer i bland annat Sverige. Något som lockade Damaris var att se många av byns kvinnor komma gående med böcker i sina händer till centret varje tisdag. Damaris ville bli en av dem! En av Damaris största drömmar har alltid varit att bli en kläddesigner. Även om hon hittills har fått nöja sig med att bli sömmerska är Ann övertygad om att Damaris en dag kommer att bli en framgångsrik designer, tack vare sitt enorma fokus och sitt driv.

Prenumerera på nyhetsbrevet

From One to Another granskas av Svensk Insamlingskontroll, vilka bevakar att organisationer med 90-konto använder minst 75% av intäkterna till verksamhetens ändamål.

Swish: 123 900 58 36
Bankgiro: 900-5836
Plusgiro: 900583-6

Om From One to Another

From One to Another's vision är en värld av utbildade medborgare. Genom att stödja flickors utbildning bidrar vi till att hela samhällen utbildas och utvecklas. Vår arbetsmodell är att erbjuda stipendier och bidra till hållbara kvinnocenter runt flickorna ihop med deras mödrar och mottagande organisationer på plats.

From One to Another är en svensk, ideell organisation som arbetar med opinionsbildning och insamling via privatpersoner och företag. From One to Another verkar i enlighet med Svensk Insamlingskontrolls riktlinjer och krav.
©2012 - 2023 From One to Another. All Rights Reserved.  Website built by:
PK Solutions
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram