DONERA

Månadsuppdatering från Kenya - maj

Maj månad har inneburit både negativa och positiva överraskningar för From One to Anothers kvinnogrupper och stipendiater. Äntligen kom regnet som ställt till det för årets skörd till kvinnornas lycka, men samtidigt ökade livsmedelspriserna ännu mer, vilket gör det svårt för många familjer att ha råd. From One to Anothers stipendiater har haft skolavslutning och nu väntar flickorna som ska börja i Form 1 med spänning på sina antagningsbesked. Dessutom har en From One to Another stipendiat och en kvinna återigen uppmärksammats av teamet på plats i Kenya. I början av maj ställde vi ett par frågor till Ann Akoth, som är en del av From One to Anothers Kenya-team. Här får ni ta del av svaren som Ann gett oss.

Vad har pågått på projektet i Kenya under maj?

I början av maj kom äntligen det efterlängtade regnet. Eftersom torkan har försvårat årets skörd bad kvinnorna om att få två veckors ledigt för att kunna fokusera på att plantera, nu när marken äntligen blev bördig! Kvinnorna har också förberett sig för en fotbollsliga som kommer att äga rum i början av juni. Detta ser kvinnorna mycket fram emot!

Hur ser skolsituationen ut just nu för From One to Anothers stipendiater?

Under maj har stipendiaterna studerat flitigt. Den 26 maj var det dock dags för skolavslutning. Snart är antagningen för de som kommer att påbörja form 1 klar. Ann berättar att utbildningsministeriet har beordrat alla barn att få gå i skolan även om de inte har råd med skolavgiften. Detta menar Ann i praktiken dock blir svårt eftersom skolorna drivs med hjälp av elevernas avgifter. Att kunna betala sitt barns skolavgift är dessutom extra svårt just nu, eftersom livsmedelspriserna ökat enormt. Priset på matfett har på tre månader fyradubblats.

Finns det någon/några kvinnor som ni vill lyfta lite extra just denna månad?

Till månadens stipendiat utser Kenya-teamet Mercy Kaeni Nzomo. Hon läser just nu form 2. I framtiden drömmer hon om att bli advokat. Hennes favoritämnen är matematik, engelska, swahili, historia och statsvetenskap. “Eftersom jag har fått ett stipendium vet jag att jag kommer att vara i skolan hela tiden” säger Mercy. Det var skolavgifterna som var det svåraste för mina föräldrar. “Jag vill stötta min familj, mitt samhälle och mitt land i stort” avslutar Mercy.

I maj väljer Kenya-teamet att särskilt lyfta Veronica Mutindi Maily från kvinnogruppen Godo. Hon är mamma till 10 barn och har 28 barnbarn. Som ung var Veronica tvungen att hoppa av skolan i årskurs 3, därför är hon glad över att From One to Another har gjort det möjligt för henne att utbilda sig igen efter lång tid. Hon har lärt sig mycket om hur man skyddar sig mot olika sjukdomar och hur viktigt det är att gå i skolan, särskilt för en flicka. Det finns många sorgliga historier som Veronica bär på. Bland annat berättar hon hur hennes pappa sa till henne att han inte kan låta ett flickebarn gå i skolan, eftersom det är slöseri med utbildning då hon ändå kommer att giftas bort till en annan familj. Redan vid 16 års ålder
gifte sig Veronica eftersom det var det enda alternativet som fanns kvar. Hennes drömmar var att bli läkare eller lärare. “Jag har låtit alla mina barn gå i skolan och det finns inte plats för dem som inte är intresserade av skolan i mitt hem”, säger Veronica.

Prenumerera på nyhetsbrevet

From One to Another granskas av Svensk Insamlingskontroll, vilka bevakar att organisationer med 90-konto använder minst 75% av intäkterna till verksamhetens ändamål.

Swish: 123 900 58 36
Bankgiro: 900-5836
Plusgiro: 900583-6

Om From One to Another

From One to Another's vision är en värld av utbildade medborgare. Genom att stödja flickors utbildning bidrar vi till att hela samhällen utbildas och utvecklas. Vår arbetsmodell är att erbjuda stipendier och bidra till hållbara kvinnocenter runt flickorna ihop med deras mödrar och mottagande organisationer på plats.

From One to Another är en svensk, ideell organisation som arbetar med opinionsbildning och insamling via privatpersoner och företag. From One to Another verkar i enlighet med Svensk Insamlingskontrolls riktlinjer och krav.
©2012 - 2023 From One to Another. All Rights Reserved.  Website built by:
PK Solutions
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram