DONERA

Månadsuppdatering från Kenya - mars

Internationella kvinnodagen och diskussioner kring “styrkan i att vara kvinna” har präglat arbetet i kvinnogrupperna under mars månad. From One to Anothers stipendiat njuter samtidigt av lite välförtjänt ledighet, parallellt med att de försöker hålla igång sina studier under lovet. Likt tidigare har även en månadens From One to Another stipendiat och en månadens kvinna uppmärksammats. I början av december ställde vi ett par frågor till Ann Akoth, som är en del av From One to Anothers team på plats i Kenya. Här får ni ta del av svaren som Ann gett oss.

Vad har varit fokus i kvinnogrupperna under mars?

Eftersom mars månad inleddes med den internationella kvinnodagen kretsade diskussionerna i kvinnogruppen till stor del runt styrkan i att vara kvinna. Motiverande samtal ägde rum där kvinnorna pratade om deras egna framgångar och beskrivelser. Ann berättar hur alla enades kring att misslyckanden är en del av livet, men att de alla bör sträva efter att resa sig upp och gå vidare med huvudet högt. Utöver att många av kvinnorna deltog i firandet av den internationella kvinnodagen på huvudcentret, så besökte också några av From One to Anothers medlemmar kvinnor som behövde lite extra stöd, dagen till ära. Exempelvis besökte några av kvinnorna från kvinnogruppen i Juakali en änka som inte är en del av From One to Another, för att visa uppskattning, kärlek och omtanke. Änkan berättade att hon inte visste om att det fanns en dag särskilt tillägnad kvinnor. Några från Lunga Lunga gruppen hälsade också på en kvinna som inte heller är medlem, men som låg hemma sjuk. Ann berättar hur de delade historier och skrattade, i hopp om att hon skulle må bättre. Detta visar hur kvinnogrupperna går ihop och tillsammans stärker kvinnor i deras egna byar, såväl medlemmar som icke-medlemmar i From One to Another.

Hur ser skolsituationen ut just nu för From One to Anothers stipendiater?

Sedan den 3 mars är From One to Anothers stipendiater lediga från skolan. Eftersom ledigheten är så lång har varje by olika lösningar för att flickorna ska hålla igång sina studier även under lovet. I Lunga Lunga har en lärare anlitats för att hjälpa flickorna med sina studier. Ann berättar hur hon har besökt några av byarna för att se hur det går för flickorna och för att motivera dem till att utnyttja ledigheten väl så att de är förberedda inför nästa termin som på grund av coronaviruset är mycket kortare än vanligt.

Finns det någon/några kvinnor som ni vill lyfta lite extra just denna månad?

För mars månad vill Kenya-teamet särskilt lyfta From One to Another stipendiaten Florence Umazi King’ang’a. Florence studerar form 2 på Kombeni Girls Secondary School. I framtiden drömmer hon om att bli ingenjör inom elektroteknik. Florence tror på “girl power” och vet att hennes hårda arbete idag kan förändra samhället i hennes hemby Mwena Village. Hon vill bli förändringen som hon vill se! När Florence ser kvinnor i maktpositioner blir hon stolt, samtidigt som hon själv ser fram emot att kunna stå där en dag. Hon är mycket tacksam över att få möjlighet att studera och lovar att göra alla som tror på henne stolta.

Den kvinna som Kenya-teamet vill lyfta lite extra är Mariam Ndawa från byn Mwena Village. Hon är 38 år gammal och fyrbarnsmamma. Mariam är med i Nikumbuke Project för att främja utbildning för flickor samtidigt som hon själv vill lära sig mer och påminna sig själv om det hon lärde sig när hon gick i skolan. Genom att få umgås med andra kvinnor och dela erfarenheter, livshistorier och bedriva företagande ihop, menar hon att livet förlängs. I kvinnogruppen skrattar de och gråter ihop när delar med sig av smärta och glädje. Mariam menar att alla borde få uppleva gemenskapen i en kvinnogrupp för att ta sig igenom livets berg- och dalbana och leva längre!

Prenumerera på nyhetsbrevet

From One to Another granskas av Svensk Insamlingskontroll, vilka bevakar att organisationer med 90-konto använder minst 75% av intäkterna till verksamhetens ändamål.

Swish: 123 900 58 36
Bankgiro: 900-5836
Plusgiro: 900583-6

Om From One to Another

From One to Another's vision är en värld av utbildade medborgare. Genom att stödja flickors utbildning bidrar vi till att hela samhällen utbildas och utvecklas. Vår arbetsmodell är att erbjuda stipendier och bidra till hållbara kvinnocenter runt flickorna ihop med deras mödrar och mottagande organisationer på plats.

From One to Another är en svensk, ideell organisation som arbetar med opinionsbildning och insamling via privatpersoner och företag. From One to Another verkar i enlighet med Svensk Insamlingskontrolls riktlinjer och krav.
©2012 - 2023 From One to Another. All Rights Reserved.  Website built by:
PK Solutions
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram