Över 70 procent av våra stipendiater pluggar vidare

Sedan starten i januari 2014 har vi på From One To Another delat ut 365 helårsstipendier till 202 kenyanska flickor på den sydöstra landsbygden. Vi följer regelbundet upp varje stipendiat under gymnasietiden men vi tar också fram statistik på vart tjejerna tar vägen efter examen. Förra året kunde vi rapportera att 52 procent hade tagit sig vidare till högre studier. I en ny mätning gjord i april i år står det klart att nära 73 procent har gått vidare till eftergymnasial utbildning, oftast på college men också till universitetet. Ett fantastiskt resultat som vi är oerhört stolta över.   

I februari träffade vi 11 av de 16 flickor som examinerades vid årsskiftet – på plats i Lunga Lunga. Louise Felldin genomförde intervjuer med var och en. 

– Alla tjejer ville plugga vidare. De flesta till lärare, läkare eller sjuksköterska. Ett par stycken ville bli polis, någon hårfrisörska medan andra ville plugga företagsekonomi och flytta till Nairobi för att arbeta inom näringslivet, berättar Louise. 

I väntan på att få stipendier för högre utbildning tar många datakurser som är både meriterande och ger nödvändig kunskap. En intressant uppgift som kom fram i de enskilda samtalen var hur många som sa att de inte ville gifta sig. Att gifta sig i Kenya innebär för majoriteten av kvinnorna ett liv med hemarbete och barnafödande. Giftermål är ett stort hinder för högre studier.  

– Jag intervjuade även flera av mödrarna som ställde sig bakom sina flickors val till 100 procent. De vill verkligen att deras döttrar ska få ett bättre liv än dem själva.

By | 2018-05-14T18:59:08+00:00 maj 14th, 2018|Okatigoriserad|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment