Stor fest när 215 flickor fick sina gymnasiestipendier!

Den 28 december blev en fantastisk och minnesvärd dag för oss på FOTA. Dagen då 215 gymnasiestipendier delades ut till lika många flickor. På plats i Lunga Lunga.

Över 400 flickor, mammor och coacher fyllde vårt huvudcenter i Lunga Lunga till bredden. Förväntan var stor och stämningen hög när FOTA-teamet anlände och hälsades välkomna av flickorna med dans, sång och mandazis*. I en högtidlig ceremoni fick flickorna ta emot var sitt diplom på ett gymnasiestipendium om 2000 kr. Louise Felldin delade ut diplomen.

”Det var magiskt att, personligen, få önska alla stipendiater lycka till”, berättar Louise. ”Ibland fnissade de åt min dåliga Swahili men stoltheten gick inte att ta miste på.”

Flickorna kommer från alla de tretton byar där FOTA och Nikumbuke driver kvinnocenter. Hela 34 flickor kommer från Maasai-centren i Umoja och Maasailand.

”Att vi har så många Maasai-flickor i gymnasiet har väckt viss uppmärksamhet”, berättar Bendettah Muthina. ”Vi har fått besök av utbildningsdepartementet som ville lära sig hur vi arbetar”.

Efter stipendieutdelningen fick flickorna en grundlig utbildning i menstruationscykeln och kvinnans reproduktionsorgan. Under nästan två timmar lyssnade både flickor och deras mödrar koncentrerat på vad Bendettah, Ann och Josephine hade att berätta. Därefter delades 120 menskoppar ut till flickor i åk 2 och 3 sponsrade av Rotary Aspen Lerum.

Dagen avrundades med läsk och bröd. Precis som det ska vara när det är fest i Lunga Lunga!

Stort tack till alla generösa sponsorer som möjliggjorde denna dag. Ni är världsförbättrare!

*Mandazi är ett traditionellt Afrikanskt friterat bakverk

By | 2020-02-19T16:59:52+00:00 februari 15th, 2020|Stipendier|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment